Uitnodigingen krijgen?

Vanwege de coronamaatregelen zijn er momenteel geen optredens, maar dat komt wel weer. Meld je aan voor de verzendlijst, dan krijg je vanzelf bericht als er weer een concert gepland staat.

26 september in Utrecht

Concert kamerkoor Utrechts Vocaal Ensemble

Vanwege corona mochten we heel lang niet repeteren. Het programma dat we gaan zingen past bij die periode van afzondering en gedwongen rust. Zo stuitte dirigent Jeroen Spitteler op een tekst van de Duitse dichter Rainer Maria Rilke (1875-1926): ‘Wenn es nun einmal so ganz stille wäre…’. Op basis van deze tekst schreef Jeroen een compositie, speciaal voor het UVE. We brengen deze tijdens ons concert in première.

Daarnaast klinken delen uit een mis van Claudio Monteverdi uit 1650, waarin de componist speelt en experimenteert. Bijvoorbeeld met een soort dansje in driekwartsmaat, gebaseerd op de passacaglia. Iets nieuws toen, de overgang van de polyfonie naar de vroege barok.

Van Heinrich Schütz, een tijdgenoot van Monteverdi, zingen we het Magnificat, de lofzang van Maria, met de Duitse tekst: ‘Meine Seele’, ‘Mijn ziel verheft de Heer.’

Van een van de vaste onderdelen van de mis, het Kyrië, zingen we ook de versie van Urmas Sisask, een hedendaagse Estse componist (geboren in 1960). Bijzonder is dat hij zijn inspiratie uit de sterrenhemel haalde, om precies te zijn uit het planetenstelsel waarvan de aarde deel uitmaakt. Van Sisask zingen we ook een lofzang, met als tekst Deo gratias. Beide stukken komen uit een verzameling van 24 hymnes voor gemengd koor. Hoe exotisch zijn manier van werken ook mag klinken, zijn muziek klinkt vertrouwd, mede door de elementen van klassieke westerse muziek die hij verwerkte, en door zijn intentie met deze stukken.

Ergens tussen Monteverdi en Spitteler zit Johannes Brahms. Een andere wereld, met modulaties en spannende harmonieën. Het UVE zingt twee stukken van hem, Waldesnacht en Darthula’s Grabesgezang. Darthula. Slaapt ze? Wordt ze ooit nog wakker? Ooit nog. Woorden die afgelopen jaar vaak geklonken hebben.

Veel minder bekend dan Monteverdi of Schütz is Lasse Thoresen, van wie we een loflied zingen, geïnspireerd door het Bahaï-geloof: Einige die Herzen deiner Diener uit 1995.

Tot slot een zoet gerechtje: Våren, ‘laatste lente’, van Edvard Grieg, op een gedicht van Aasmund Olavsson Vinje. Over de pracht van de natuur, zoals velen van ons afgelopen tijd noodgedwongen ontdekten.

Kom je luisteren? We zingen zondag 26 september twee concerten: om 14.30 uur en om 16.30 uur, in de Tuindorpkerk, Professor Suringarlaan 1 in Utrecht. Toegang €15 of € 12 voor jongeren t/m 16 jaar, studenten, CJP- en U-pas-houders. Let op: je moet je echt aanmelden! Je kunt geen kaartjes aan de deur kopen. Meer info en bestellen: https://utrechtsvocaalensemble.nl/komende-concerten

Grieg’s lied Våren heeft twee coupletten. Ik mag steeds een stukje de melodie zingen terwijl het koor de eigen partijen zingt.

9 oktober in Weesp, 10 oktober in Utrecht

Concert kamerkoor La Rosa

In dit programma gaat het om de tegenstelling tussen licht en donker. Soms in natuurkundige betekenis en dan weer symbolisch, zoals een gemoedstoestand. We voeren verschillende werken uit van Gjeilo, Mealor, Lauridsen, en Whitacre. Deze eigentijdse componisten schrijven sferisch en effectvol. Kleurnuances en toepassing van licht en donker zijn telkens weer totaal verschillend. Gjeilo indringend, Whitacre meer contemplatief, Lauridsen gloedvol en Mealor juist wat verstilder.

Ook dit jaar staat La Rosa weer onder de bezielende leiding van Hans Noijens. Pianiste Femke de Graaf begeleidt enkele van de koorwerken en speelt een nocturne van Chopin.

Programma

Morten Lauridsen – Sure on this shining night
Ola Gjeilo – Northern Lights
Ola Gjeilo – Dark night of the soul
Frédéric Chopin – Nocturne opus 48 nr. 1 in C klein
Eric Wittacre – Lux aurumque
Paul Mealor – Now sleeps the crimson petal
Paul Mealor – She walks in beauty
Ola Gjeilo – Luminous night of the soul

Concerten
Zaterdagavond 9 oktober 20.15 uur in de Van Houtenkerk, Oude Gracht 69 Weesp
Zondagmiddag 10 oktober 16.00 uur  in de Tuindorpkerk, Professor Suringarlaan 1 Utrecht

Kaarten zijn €15 en kan je via info@kamerkoor-larosa.nl bestellen of aan de deur kopen.

Gjeilo’s Dark night is een lang stuk met daarin drie gedeeltes waar de sopraansoliste boven het koor uitstijgt. Hoge A’s en B’s zingen doe ik niet vaak in het koor. Leuke uitdaging!

15, 21 en 23 januari in Landsmeer

Opera Le nozze di Figaro

Operaliefhebbers én -haters opgelet: het illustere operagezelschap van Talitha van der Spek voert Mozart’s #me too opera uit zoals je nog nooit hebt meegemaakt! Talitha staat namelijk bekend om haar laagdrempelige, komische ensceneringen van opera’s, met altijd wel en paar gewaagde scènes.

Vorige keer brachten we Don Giovanni op de planken. Toen was ik de heerlijk feekserige Elvira annex de bardame met minirok en décolleté. Mooi dat ik die rasversierder Gio zijn vet gaf! In Le Nozze ben ik Rosina, eigenaresse van een restaurant en godbetert getróuwd met een schuinsmarcheerder. Dat belooft weer vuurwerk…

Omdat corona roet in het eten gooide, moesten we de uitvoeringen een jaar uitstellen. We gaan de opera drie keer uitvoeren in het Dorpshuis van Landsmeer (noordkant van Amsterdam): zaterdag 15 januari en vrijdag 21 januari om 19.30 uur, en zondag 23 januari om 14.00 uur. Ik verheug me er nu al op. Jij ook?

Goed om te weten: we zingen in het Italiaans, maar de vertelstukjes (recitatieven) zijn in het Nederlands. Zo kan iedereen in de zaal het verhaal volgen. En dat is wel nodig ook, want veel rollen worden door twee mensen gezongen/gespeeld. Opletten dus 🙂

Wie is wie?
Figaro = Quinten Krijger & Bart Resink
Susanna = Ernestine Smulders & Kiki Mulder
Almaviva (il Conte) = Martijn ten Velden & Marcel Jansen
Rosina (la Contessa) = Elly van der Heide & Carina van Aartsen
Cherubino = Baukje Sijtsma
Marcellina = Joukje Jurjens
Barbarina = Elly van der Heide
Bartolo/Antonio = Kees Hoezen
Basilio/Don Curzio = Pim Bokhorst

Het orkest zit in de piano van Mirsa Adami.

Amateur betekent liefhebber, en dat ben ik zeker. Zingen is mijn lust en mijn leven. Ik zing in koren en solo, klassiek en opera. Je bent van harte welkom om te komen luisteren.

Ik breng uw boodschap helder over, als copywriter en voice-over
Stoort het u als ik zing
terwijl u kucht?

Elly Ameling

Over 0% wollige sopranen gesproken…

Selectie van eerdere uitvoeringen

Benieuwd naar mijn stem?

Nobody knows the trouble I see (12 mei 2017) en Trois beaux oiseaux du Paradis van Ravel (2 februari 2018). Solo’s tijdens concerten van kamerkoor Utrechts Vocaal Ensemble (zie ook Concertzender opname deel 1 en deel 2):

Tsur Mishelo, een joodse traditional, door Ilia Belianko gearrangeerd voor vier vrouwen (je hoort mij in de bovenstem). Concert van joods ensemble Sjiera (3 juni 2018):

Samen met bariton Lars Terray zong ik Грёзы (Dromen) van de Russische componist Gretchaninov. Opname van 7 juli 2018 (presentatie Russische muziek):

Op 19 mei 2019 brachten de operaliefhebbers van Arti Vocaal de hoogtepunten uit Mozarts opera Die Zauberflöte. Ik zong de beroemde aria van de Koningin van de Nacht: